Good News – Více než 40 % mileniálů upravilo jejich způsob stravování kvůli životnímu prostředí

Mileniálové jsou děti narozené po roce 1982. Tedy dnes už to nejsou děti, ale lidé kterým je nyní maximálně 38 let. Někdy se označují také jako generace Y.

Nový průzkum amerických mileniálů zjistil, že jejich vztah k jídlu je více unikátní než u předchozích generací, protože téměř 6 z 10 mileniálů (57 %) se v současné době „hlásí“ k určitému druhu stravování.

Pro ty, kteří se „hlásí“ ke speciálnímu stravování, platí, že 44 % to dělá, protože to je lepší pro životní prostředí, zatímco 37 % tvrdí, že je to více etické.

Průzkum si vyžádal výrobce vegetariánských a rostlinných potravin Sweet Earth Foods a byl proveden společností OnePoll. Průzkum 2,000 mileniálů se podíval na jejich způsob stravování (jejich dietu), jejich chutě, a co musí mít pokud se jedná o jídlo.

Účastníci průzkumu se věnují ze svého roku asi měsíc a půl potravě – což je 1 140 hodin – tedy čas strávený přípravou jídla a jeho vařením.

Dále se výzkum zabýval penězi, které američtí mileniálové investují do stravování, ale to by pro ČR nemělo žádnou vypovídající hodnotu. Z tohoto důvodu zde tuto část průzkumu neuvedu.

Mileniálové uvedli 17 vylepšení nebo změn v jejich stravě za rok, nejvýraznější změny byly jíst zdravější potraviny (46 %), vyhnout se cukru / sacharidům (41 %) a více se zaměřit na rostlinné potraviny (36 %).

Navíc 34 % účastníků snížilo spotřebu masa.

Změny, které mileniálové provedly za uplynulý rok

  1. Snažili se jíst zdravější potraviny 46 %
  2. Vyhýbat se cukru / sacharidům 41 %
  3. Zaměřili se více na rostlinné potraviny 36 %
  4. Týden nebo měsíc bez alkoholu 34 %
  5. Snížení spotřeby masa o 34 %

Navíc, pokud je o to, co jedí, jsou hlavními prioritami mileniálů náklady (48 %), mít jídlo hodnotné na živiny (46 %) a žádná umělá aditiva v potravě (40 %).

Následuje biopotrava (39 %) a rostlinné složení (37 %).

„Hledání chutných rostlinných potravin by mělo být jednoduché a cenově dostupné,“ řekla Kelly Swette, generální ředitelka a spoluzakladatelka společnosti Sweet Earth.

Důvody pro sledování jiného způsobu stravování

  1. Zdravější pro mé tělo 67 %
  2. Chtění zhubnout 53 %
  3. Obavy ze zdravotních problémů / nemocí 48 %
  4. Lepší pro životní prostředí / více udržitelné 44 %
  5. Více etické 37 %

Tento článek nemá za úkol poskytovat jakékoliv rady pro stravování. Jenom poukazuje na to, že lidé a zejména mladší generace se znovu navrací k vědomému stravování. Tedy se zajímají o to, co jedí a jaké to má dopady na ně a na naši planetu. A reflektují čím dál více etický rozměr potravy.

 

Zdroj: Goodnewsnetwork.org